Kohti vaaleja

Viimein minäkin lähdin ehdolle kuntavaaleihin pitkällisen harkinnan jälkeen. Halua yhteisten asioiden hoitamiseen tuntui vielä olevan ja kokemusta on kertynyt vuosien varrella kunnallisesta toiminnasta. Hiljakkoin oli lapsieni ja siskoni yhteisessä ”meseringissä” kovaa väittelyjä siitä, onko esikoinen viisain, kuten esikoiseni löytämä lehtiartikkeli väitti. Siinä kyllä kerrottiin, että esikoinen on yleensä korkeimmin koulutettu verrattuna muihin sisaruksiin. Pikkusiskoni on minua korkeammin koulutettu, mutta lohkaisin hänelle, että olenhan minä valtuuston puheenjohtaja. Hän kommentoi siihen, että liekö sillä viisauden kanssa mitään tekemistä! Tässä kohtaa pyysin siskolta pientä kunnioitusta isosiskoa kohtaan. Voisiko viisaudeksi ajatella elämän tuomaa kokemusta, kykyä kuunnella ja tasa-arvoista kohtelua, joita olen tehtävässäni pyrkinyt noudattamaan.

Ehdolle lähtöä vauhditti myös se, että moni asia on vielä kesken sote- ja maakuntavalmistelussa. Joku sanoi, ettei kuntavaaleissa saisi enää puhua sotesta, koska se siirtyy maakuntaan. Mielestäni on kuitenkin vielä tärkeää vaalikauden alkuvaiheessa pystyä puuttumaan soten kulkuun. Valinnanvapauslaki on vasta lausuntokierroksella hyvin keskeneräisenä. Itseäni huolestuttaa suuresti valinnanvapaus ja sen mukanaan tuoma yhtiöittämisvelvoite. Olen itse oman työni kautta mukana suunnittelussa ja kyllä hieman huolestuttaa. Pelkään kovasti, että palvelut pirstaloituvat eikä hyvin alkanut integraatio sotessa jatku ja kustannukset nousevat. Palvelujen pitäisi parantua ja olla yhdenvertaisia, integroituneita, saavutettavia, tehokkaita ja vaikuttavia, mutta ei näytä hyvältä. Toki jotakin sotelle on tehtävä, siitä olemme varmaan kaikki samaa mieltä, mutta pitäisi varoa, ettei hyvinvointiyhteiskuntaamme romuteta. Kannatan edelleen julkista palvelutuotantoa kolmannen sektorin ja yksityisten täydentämänä. Maakuntaanhan siirtyy myös paljon muuta soten lisäksi ja kaikkea on ennätettävä valmistella, joten tuon valinnanvapauden laajentumisen olisi voinut jättää vähän myöhemmäksi.

Meille Joroisten demareille on tärkeää uudistuvassa ja elinvoimaisessa kunnassa edistää asukkaiden sujuvaa arkea, suotuisaa talouskasvua, työllisyyttä ja yritysten menestystä. Kunnassamme on menossa organisaatiouudistus tähdäten ”uuteen” kuntaan. Kuntaan jää edelleen kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen, jota on tehtävä yhteistyössä maakunnan kanssa. Perheiden arjen tukeminen on tärkeää. Varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus ja hyvä koulutus antaa pohjan elämälle. On tärkeää, että peruskoulun jälkeen nuorelle löytyy paikka toisen asteen opinnoissa. Vapaa-aikapalvelut ovat merkittävä hyvinvoinnin edistäjä ja sen toimivuudesta ja rahoituksesta tulee huolehtia. Lapsilla ja nuorilla tulisi olla tasavertaiset mahdollisuudet harrastaa riippumatta vanhempien tuloista. Asukkaiden arkeen kuuluu myös toimiva asuinympäristö kohtuuhintaisine vuokra-asuntoineen ja joukkoliikenteen kehittäminen on tärkeää.

Lakkautimme tällä viikolla viimeisen kyläkoulumme ja kyllähän se aina kirpaisee. Koulujen lakkauttaminen herättää aina kovasti keskustelua ja myös tunteita, mutta onhan se iso asia kylälle. Kuitenkin kylät jatkavat elämäänsä, tosin ehken hieman hiljaisempina. Kyläkoulujen lakkautumisten myötä on tärkeää huolehtia oppilaiden hyvästä ja laadukkaasta koululaiskuljetuksesta. Eikä myöskään ole yhdentekevää miten päivähoito järjestetään, on yritettävä löytää lasten, perheiden ja kunnan kanssa yhteinen hyvä ratkaisu.

Saimme myös viimein energialaitoksen myyntirahojen sijoittamisasian eteenpäin hyväksyessämme strategian valtuustossa tällä viikolla. Eivätpähän rahat kohta enää ”polttele sormia” ja makaa vain pankkitilillä.

Hyvää kevättä kaikille ja vaikuta äänestämällä!

Kategoria(t): kunnallisvaalit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s