Demarien valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro kunnanvaltuustossa 2.12.2019

Talousarvio v:lle 2020 ja taloussuunnitelma v. 2020-2021

V.2020 talousarvio sekä seuraavan vuoden taloussuunnitelma aiheuttaa erilaisia huokauksia. Positiiviselle puolelle ,+ 0, päästään just ja just, mutta pelätään pahinta, jos minkäänlaista ennakoimatonta isoa kuluerää, esim. Sisäilmaongelmia, iso onnettomuus paljastuu. Vaikka tänä vuonna saatiin harkinnanvaraista valtion avustusta, olemme yhä kriisikuntakuntakriteerien tienoilla.
Samat ongelmathan ovat meillä kuten monissa kymmenissä Suomen kunnissa ja kaupungeissa: asukas- ja lapsimäärä laskevat, vanhusväestön määrä kasvaa, työpaikat ovat kasvukeskuksissa, kiinteistöt hajoavat käsiin, sotesta ei vieläkään tietoa…
Eikä kunta-alan työ- ja markkinaneuvottelutkaan lupaa helpotusta kuntien kuluihin.
V 2020 on kuitenkin positiivisimman näköinen: valtionosuukset ennustetaan nousevan sekä verotulojensa kasvavan vai vähenevän vai miten se olikaan kunnanjohtajan esityksessä.
Ensi vuoden investoinnit on karsittu noin miljoonaan ja myöhemmin alle miljoonan. Demareiden ja keskustan iltatorin toivelaatikosta poimittu, kuulema 20 vuotta kuntalaisten pyytämä mattolaiturikin saatiin vihdoin sijoitettua investointikartalle.
Kunnan kiinteistö- ja asuntostrategian toteuduttua voitaisiin päästä jo sanomaan, että kunnan asiat olisivat tolkussaan.

Kunnan talouden tasapainoitusohjelma on jo puoliksi toteutettu, me luottamushenkilöt sitouduimme tekemään vielä niitä tiukkoja ja tunteellisia päätöksiä, jotka sopeuttavat Joroisten nykyisyyden tulevaisuuden haasteisiin.
Jos me emme nyt tee palvelutasoamme päätöksiä, ne tulevaisuudessa tehdään meidän puolesta.

Kunnan omat toimialat ovat aina pysyneet ja jopa alittanut budjetit, mutta yhä vaaditaan tiukkaa talouskuria ja suorastaan luovaa toimintaa. Perusturvan toimialan kasvua ei pystytä hallitsemaan, mutta onhan sitäkin yritettävä.

Tulevaisuudessa pitäisi kehittää myös kirkonkylän ja Kuvansin ulkopuolisia alueita viemäri – ja jäteasioissa, tiestöä yms. Kiinteistöveroa kannetaan koko kunnan alueelta.

Joroisten Demarit hyväksyvät vuoden 2020 talousarvion ja v. 2020-2021 taloussuunnitelman.
Toivotamme valtuutetuille ja kaikille kunnan virkamiehille sekä työntekijöille kunnan alueella hyvää joulua ja uutta vuotta 2020.
Kiitos

Kategoria(t): kunnallisvaalit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s